Loading...

بی‌اشتهایی عصبی

بی‌اشتهایی عصبی

10 نکته مهم در مورد پاها

مراقب خشکی شدید پوست و زخم های مچ پا که بهبود نمی یابند باشید. این علائم ممکن است به واسطه دیابت پنهان و تشخیص داده نشده ایجاد شده باشند چون گلوکز زیاد در خون تولید چربی و عرق در پوست را کاهش میدهد.
10 نکته مهم در مورد پاهااکثر ما از پاهایمان برای کارهای روزمره زیاد استفاده میکنیم و به شدت به آنها نیاز داریم اما به سلامت آن چندان توجهی نداریم. اکنون زمان آن رسیده است که توجه بیشتری به پای خود داشته باشید.

پودیاتری یا تخصص پا Podiatry است که برخی از فرهنگ های لعت آن را در فارسی پاپزشکی ترجمه کرده اند. این تخصص همان طور که از نامش پیداست، علمی است که در مورد بررسی، تشخیص و درمان مشکلات پا بحث می‌کند.

با ما همراه باشید و از توصیه های مهم پودیاتری بهره ببرید:
 
پا برهنه وارد کابین دوش های اماکن عمومی نشوید
 
شاید این توصیه را قبلا شنیده باشید اما باید آن را جدی بگیرید: کیسی آن پیدیچ، پزشک متخصص Big Apple Foot & Ankle Care در نیویورک میگوید: محل دوش گرفتن در باشگاهها محل مناسبی برای گسترش و انتقال قارچهایی است که موجب بیماری "پای ورزشکاران" میشود بنابراین حتما از دمپایی استفاده کنید.

در هنگام خشک کردن پا نیز دقت زیادی به خرج بدهید و حوله را بین انگشتان پنجه پا نیز بکشید. در صورتی که تصمیم به مانیکور دارید بهتر است در ابتدای روز که احتمالا همه جا در تمیز ترین حالت خود قرار دارد این کار را انجام دهید.
 
پا می تواند وضعیت سلامتی تان را نشان دهد
 
مثلا اگر موی روی انگشتهای پایتان ناگهان ناپدید شده و پوست مچ پا نازکتر یا براقتر شده است، بیماری عروق محیطی ممکن است علت آن باشد. در این بیماری به دلیل تجمع پلاک در عروق پا، گردش خون ضعیف میشود و چنین وضعیتی ممکن است ایجاد گردد. بیماری عروق محیطی زنگ خطر مشکلات قلبی یا سکته مغزی است چون تشکیل لخته در پا معمولا همراه با انسداد عروق در نواحی دیگر بدن می باشد.

همچنین مراقب خشکی شدید پوست و زخم های مچ پا که بهبود نمی یابند باشید. این علائم ممکن است به واسطه دیابت پنهان و تشخیص داده نشده ایجاد شده باشند چون گلوکز زیاد در خون تولید چربی و عرق در پوست را کاهش میدهد.
 
کفشهای نوک تیز بدترین کفشها هستند
 
کفشهایی که نوک باریکی دارند باعث انحراف شست پا میشوند. پوستی که روی بخش برجسته و انحراف یافته شست پا قرار دارد قرمز، تحریک پذیر و متورم میشود که در نهایت باعث ایجاد درد در هنگام راه رفتن میگردد. بهترین کفش، کفشی است که پنجه پهن داشته و پاشنه آن کمتر از 5 سانتیمتر باشد.
 
طول انگشتها اهمیت دارد
 
در صورتی که انگشت دوم بلندتر از انگشت اول (شست) باشد (تخمین زده میشود 20 تا 30 درصد افراد چنین وضعیتی دارند)، خطر انحراف شست پا، انگشت چکشی (خم شدن انگشت به پایین) و حتی مشکلات کمر به علت توزیع نامناسب فشار در بدن افزایش می یابد.

هنگامی که وزنی باید از طریق انگشت اول تحمل شود، هنگامی که انگشت دوم بلندتر باشد باعث خم شدن آن و مشکلات پا میشود. اگر چنین وضعیتی دارید (پای مورتون) با متخصص درباره بهترین نوع کفی برای شکل پای خود صحبت کنید چون کفشهای نامناسب باعث بدتر شدن وضعیت شما میشوند.
 
قارچ ناخن سرسخت است
 
در صورتی که ناخن شما شروع به تغییر رنگ و افزایش ضخامت و شکنندگی کرد، احتمال دارد که قارچها مسئول آن باشند. اگر چه با مصرف داروهای ضد قارچ میتوان ناخنها را از قارچ پاک کرد، اما خطر بازگشت آن بسیار بالا است بنابراین توصیه میشود از کرم موضعی برای پیشگیری از آن استفاده کنید.

پای خود را خشک نگه دارید و جورابهایی را که در آن عرق کرده اید مرتبا عوض کنید تا به پیشگیری از قارچ کمک کنید. قارچها به محیط گرم و مرطوب نیاز دارند و از طریق زخمهای کوچک پوست یا بخش کوچکی از ناخن که از بستر خود جدا شده است، میتوانند وارد پوست شوند.
 
اشتباه نمی کنید، واقعا پایتان بزرگتر میشود
 
حتی در صورتی که دچار اضافه وزن نشده باشید، احتمال این که پا حداقل نیم سایز در دهه اخیر عمرتان بزرگتر شده باشد وجود دارد. پا با افزایش سن هم بلندتر میشود هم پهن تر، چون تاندونها و رباطهایی که به استخوانهای کوچک پا متصل میشوند خاصیت کشسانی خود را از دست میدهند. حداقل یک بار در سال پای خود را اندازه بگیرید تا بدانید اندازه آن دقیقا چقدر است. پوشیدن کفشهایی که به درستی اندازه پا نیستند باعث ایجاد ناراحتی در پا و مشکلات مربوط به آن از جمله انحراف شست پا و تاول میشود.
 
اگر دیابت دارید باید به مچ پایتان دقت ویژه ای داشته باشید
 
در صورتی که دیابت دارید هر روز پای خود را بررسی کنید تا متوجه هر گونه زخم، تاول و پارگی در آن بشوید. در صورتی که از زخمهای پا چشم پوشی کنید ممکن است زخم دچار عفونت شده و پیامدهای جدی از جمله قطع عضو برایتان داشته باشد که امری نسبتا متداول است.

هر سال بیش از هفتاد هزار نفر دیابتی در امریکا پای خود را از دست میدهند. احتمال مرگ ظرف 5 سال در افراد دیابتی که پایشان را از دست میدهند، 50 درصد بیشتر از دیگران است.
 
اگر قوزکتان رگ به رگ میشود ربطی به دست و پا چلفتگی شما ندارد
 
برخی افراد از نظر ژنتیکی مستعد ضعف قوزک هستند. با حرکات مخصوص ورزشی میتوانید قوزک خود را تقویت کنید.
 
شاید بندهای کفشتان را درست نمی بندید
 
در صورتی که قوس کف پایتان زیاد است و دچار درد و قرمزی روی پا میشوید، دو سوراخ میانی بند کفش را خالی بگذارید و آنها را به صورت عمودی در دو طرف کفش رد کنید و ببندید. ممکن است کمی تعادلتان کاهش پیدا کند اما به جای آن راحت تر خواهید بود.
 
از مواد ضد عرق استفاده کنید
 
بله، همان مواد ضد عرقی که برای زیر بغل استفاده میکنید، در پای خود نیز استفاده کنید تا به پیشگیری از بوی بد ایجاد شده توسط غدد عرق کمک کنید.

منبع: سیمرغ
 

چاق می‌شوم؛ پس نمی‌خورم!

نوجوانانی که مبتلا به آنورکسی هستند، به محض صرف اندکی غذا دچار استفراغ می‌شوند و در وضعیتی که بیماری‌شان شدید نیست،‌ به خوردن کمی نان و آب و موادغذایی ساده اکتفا می‌کنند.
چاق می‌شوم؛ پس نمی‌خورم!عجیب است که کسی او را هیچ زمانی در طول روز، در حال خوردن هیچ نوع خوراکی نمی‌بیند! شاید صبحانه‌ای مختصر بخورد. ناهار که نمی‌خورد و از تنقلات هم به دلیل چاق‌کننده بودن گریزان است.
تصویر چاق می‌شوم؛ پس نمی‌خورم
 
چنین شخصی که با وجود لاغر بودن، همیشه با کابوس چاق شدن دست و پنجه نرم می‌کند و به همین دلیل از غذا خوردن امتناع می‌کند، مبتلا به بی‌اشتهایی عصبی با نام آنورکسیاست. در چنین اختلالی که جنبه روانی دارد، بیمار از غذاخوردن به میزان کافی و با وجود گرسنگی امتناع می‌کند.
 
این نوع بی‌اشتهایی عصبی به تدریج منجر به بروز علائم و عوارض فیزیکی چون خوردن مقدار بسیار کم‌غذا با کالری بسیار اندک، قطع شدن قاعدگی، فشار خون پایین، کمبود چربی در بدن، زردی و رنگ پریدگی پوست و افسردگی می‌شود و در صورت تداوم ممکن است به بروز بیماری‌های قلبی یا دیگر بیماری‌های خطرناک بینجامد.

سمیه اکبری، کارشناس ارشد روان‌شناسی، مهم‌ترین گروه در معرض خطر اختلالات خوردن را دختران نوجوان و جوان می‌داند و می‌گوید: اختلال خوردن معمولا به دنبال یک رژیم غذایی سخت در افرادی بروز می‌کند که از چاق شدن می‌ترسند، تمایل دارند هیکلی ظریف داشته باشند، به غذا، وزن و ظاهر خود توجه افراطی دارند و با احساس افسردگی، اضطراب و نیاز به کامل بودن درگیر هستند.
 
مبتلایان آنورکسی چه کسانی هستند
 
بروز مشکلات خوردن به عوامل زیست‌شناختی، روان‌شناختی، اجتماعی و روان پریشی بستگی دارد، اما هیچ یک به تنهایی قادر به ایجاد آن نیستند. به گفته این متخصص، طبق الگوهای شناختی رفتاری، افراد مبتلا به اختلال‌های خوردن به ارزیابی خود براساس عادت‌های خوردن، ظاهر، وزن و میزان توانایی در مهار این موارد می‌پردازند.

بررسی‌های مختلف همچنین نشان داده است که در این افراد، مشکلات شناختی و باورهای ضد و نقیضی وجود دارد که به طور مستقیم با غذا، وزن و ظاهر مرتبط نیست. توجه داشته باشید، سن ابتلا به این نوع اختلال بیشتر بین 10 تا 30 سال است.
 
بی‌اشتهایی از نوع روانی
 
همان گونه که دریافتید، بی‌اشتهایی روانی نوع مخصوصی از بی‌اشتهایی است که اغلب در سنین نوجوانی دیده می‌شود. جالب است بدانید، مبتلایان از هوش عادی یا بالایی برخوردارند و اکثرا بانشاط، هیجانی، مستبد، خودرأی و لجباز هستند.
 
اکبری با بیان این مطالب توضیح می‌دهد: چنین افرادی بدون علت مشخص از خوردن غذا امتناع می‌کنند ولی جنب و جوش و فعالیت عادی دارند و مریض به نظر نمی‌آیند. نوجوانانی که مبتلا به آنورکسی هستند، به محض صرف اندکی غذا دچار استفراغ می‌شوند و در وضعیتی که بیماری‌شان شدید نیست،‌ به خوردن کمی نان و آب و موادغذایی ساده اکتفا می‌کنند.
 
وی می‌افزاید: در چنین مواردی، کاهش وزن بدن به سرعت پیش می‌آید و لاغری و رنگ پریدگی در عرض چند روز مشخص می‌شود.
 
کودکانی با بی‌اشتهایی عصبی
 
چاق می‌شوم؛ پس نمی‌خورم!چرا برخی کودکان به بی‌اشتهایی عصبی مبتلا می‌شوند؟
 
علت این بی اشتهایی بیشتر به روابط بین کودک و مادر و اعضای خانواده خلاصه می‌شود و بالاخره وسواس و اضطراب مادران نسبت به اجرای صحیح قوانین بهداشت و تغذیه کودک از عوامل اصلی و مهم به شمار می‌رود.
 
در سنین نوجوانی و دوران بلوغ، بی‌اشتهایی عصبی به مراتب بیشتر دیده می‌شود. دختر نوجوان به بهانه این که قدری چاق شده و باید رژیم غذایی بگیرد، از خوردن غذا امتناع کرده، کم‌کم نسبت به غذا احساس تنفر می‌کند و اگر غذا به زور به وی خورانده شود با روش‌هایی مانند روزه‌داری یا ورزش‌های سنگین آن را می‌سوزاند یا با استفراغ و استفاده از ملین‌ها آن را برمی‌گرداند.
 
لاغری با طعم بیماری
 
لاغری شدید و سریع، کاهش وزن پیش رونده، قطع عادت ماهانه طی سه دوره متوالی،تأخیر در پیشرفت علائم دوران بلوغ، رنگ پریدگی، کم‌خونی، کاهش دمای بدن، سقوط فشار خون و نقصان ضربان قلب و کم شدن متابولیسم و خشکی پوست از علائم اصلی اختلال خوردن است.
 
به گفته اکبری این بیماران افرادی حساس، باهوش، هیجانی و احساساتی و اغلب کمال‌گرا هستند و بی‌اشتهایی عصبی، علامت بارزی از ضررهای درونی، شکست‌ها و ناکامی‌ها، حوادث ناگهانی، کشمکش‌های درونی و اضطراب و افسردگی آنهاست. این بیماران در طبقات اجتماعی بالا و جوامعی که طرفدار لاغری هستند به مراتب بیشتر دیده می‌شود.
 
این کارشناس ارشد روان‌شناسی می‌افزاید: در پژوهشی که انجام شد، به این نتیجه رسیده‌اند که خطر ابتلا به این عارضه در کودکانی که دارای اختلالات خوردن در اوایل نوجوانی هستند، اواخر نوجوانی 9 برابر و در بزرگسالی 20 برابر بیشتر می‌شود.
 
وی با تاکید بر این که این نوع اختلال خوردن با رژیم غذایی فرق دارد، تاکید می‌کند: چاقی یک نوع سوءتغذیه از بعد بیش خواری است و ربطی به اختلالات خوردن ندارد. به علاوه، تغییرات رفتاری و الگوهای غذایی در چاقی مطرح است در صورتی که در اختلالات خوردن بیشتر به مساله روان‌شناختی می‌پردازیم.
 
درمان تغذیه‌ای و روان‌شناختی
 
درمان اختلالات خوردن در موارد شدید بسیار دشوار است و میزان بازگشت علائم بیماری بالاست، اما در دوره بسیار طولانی بهبود امکان‌پذیر است.
 
روش‌های درمانی برحسب سبب‌شناسی برای این بیماران شامل دارو درمانی یعنی استفاده از دارو‌های ضدافسردگی، خانواده درمانی، درمان‌شناختی رفتاری و اصلاح عقاید غیرواقعی و تحریف شده‌ای است که در ذهن بیمار نقش بسته است. به عبارت دیگر، درمانگر با والدین کار می‌کند تا آنها کمک کنند بیمار دوباره غذا خوردن را آغاز کند.

منبع: جام جم
 
 

آنتی اکسیدان های زمستانی

میخک بالاترین ارزش آنتی‌اکسیدان (۳۱۴،۴۴۶) را در میان موادغذایی داشته و دارچین مقام سوم را دارد (۲۶۷،۵۳۶). کافی است اینها را با سطح آنتی اکسیدان بلوبری که تصور می‌کردید سرشار از آنتی‌اکسیدان است مقایسه کنید: عدد ORAC بلوبری فقط ۶،۵۵۲ است.
آنتی اکسیدان های زمستانیعموم مردم باور دارند که موادغذایی که بالاترین میزان آنتی‌اکسیدان را دارند به پایین آوردن خطر التهاب، سرطان، پیری و بیماری کمک می‌کنند.
 
برگ درخت‌ها ریخته است، باد به شیشه پنجره‌های می‌خورد، ابرها پایین آمده‌اند، آسمان تیره شده و است و دیگر خبری از آفتاب تابستانی نیست. زمستان‌ها باید با انواع و اقسام میوه‌های تابستانی با رنگ‌های درخشان و براقشان (که نشانه محتوی آنتی‌ اکسیدان آنهاست) خداحافظی کنیم.
 
آب و هوای سرد تنوع میوه‌ها و سبزیجات را هم کمتر می‌کند. با آن همه موادغذایی فوق‌العاده‌ای که عادت کرده بودیم تابستان بخوریم (مثل انواع فلفل، آلو، توت، خیار و گوجه‌فرنگی‌های تازه)، شاید به نظرتان سخت برسد که چطور می‌توانید نیاز روزانه‌تان به آنتی اکسیدان را در فصل زمستان تامین کنید، اما جالب است بدانید که بعضی از منابع عالی آنتی اکسیدان هم مخصوص زمستان هستند.
 
شاید برایتان تعجب‌آور باشد که بدانید موادغذایی که بالاترین محتوی آنتی اکسیدان را دارند، ادویه‌ها و بوته‌ها و سبزی‌ها هستند. سطح آنتی اکسیدان با ارزش ORAC آنها مشخص می‌شود.

 ORAC علامت اختصاری ظرفیت جذب رادیکال اکسیژن و واحدهای ORAC ظرفیت آنتی‌اکسیدان موادغذایی را اندازه می‌گیرد. هرچه این عدد برای یک ماده‌غذایی بالاتر باشد بهتر است.
 
عموم مردم باور دارند که موادغذایی که بالاترین میزان آنتی‌اکسیدان را دارند به پایین آوردن خطر التهاب، سرطان، پیری و بیماری کمک می‌کنند. هوای سرد رایحه گرم دارچین، ادویه، پودر زنجبیل، هل، میخک، رزماری و مریم‌گلی را تشدید می‌کند. همه اینها قدرت آنتی اکسیدان بسیار بالایی دارند.

میخک بالاترین ارزش آنتی‌اکسیدان (۳۱۴،۴۴۶) را در میان موادغذایی داشته و دارچین مقام سوم را دارد (۲۶۷،۵۳۶). کافی است اینها را با سطح آنتی اکسیدان بلوبری که تصور می‌کردید سرشار از آنتی‌اکسیدان است مقایسه کنید: عدد ORAC بلوبری فقط ۶،۵۵۲ است.
 
سوپ‌های گرم، آبگوشت‌ها و خورش‌ها و چای‌های ادویه‌دار بهترین روش برای مصرف این ادویه‌ها در زمستان است. چای مخصوص خودتان را با مخلوط کردن میخک، دارچین، هل، رازیانه و دانه وانیل درست کنید (دقت کنید که از شکر کمی استفاده کنید).

روی پوره سیب‌زمینی و کدو پودر دارچین و روی کبابتان رزماری و مریم‌گلی بپاشید. حالا بروید و گردوغبار کمد ادویه‌هایتان را گرفته و از آنها بیشترین استفاده را در فصل زمستان ببرید.

منبع: جام جم
 
 

علل خواب رفتگی دست‌ و پا

متخصص طب سنتی با اشاره به علل خواب رفتگی دست و پا، راه‌های طبیعی درمان این مشکل را تشریح کرد.

محمد جواد اسلامی‌پور در رابطه با خواب رفتن دست و پا اظهارداشت: برخی از افراد زمانی که برای مدت طولانی به صورت دوزانو یا چهارزانو می‌نشینند یا مدتی دست و پای خود را حرکت نمی‌دهند احساس خواب رفتن دست و پا و بی‌حسی این بخش‌های بدن را می‌کنند.

وی افزود: سوزن سوزن شدن و درد در دست‌ها و پاها از دیگر نشانه‌های خواب رفتن دست و پا به شمار رفته و در حالت پیشرفته زمانی که فرد شب‌ها مدت نسبتاً طولانی دست یا پاهایش بی‌حرکت می‌ماند احساس گرفتگی و درد کرده که با حرکت دادن دست یا پای خواب رفته، این مشکل برطرف می‌شود.

متخصص طب سنتی ادامه داد: علل مختلفی برای ابتلا به این مشکل وجود دارد ولی شایع‌ترین علت، افزایش بیش از حد خلط سودا بوده که نوعی از غلظت خون محسوب می‌شود.

اسلامی‌پور اظهارداشت: افزایش بیش از حد خلط سودا در عروق بدن به ویژه اندام‌های تحتانی سبب کاهش جریان خون در این اعضای بدن شده و حالت سوزن سوزن، بی‌حسی و در نهایت درد را سبب می‌شود.

متخصص طب سنتی اضافه کرد: از نظر حکمای طب سنتی افرادی که در حالت دوزانو یا چهارزانو نشسته‌ و زودتر از یک ساعت حالت خواب‌رفتگی در پاهایشان احساس کنند یا در خواب دچار این حالت شوند لازم است جهت درمان به موقع اقدامات لازم را انجام دهند.

وی در رابطه با روش‌های طبیعی درمان خواب‌رفتگی پاها و دست‌ها گفت: کاهش مصرف غذاهای سرخ‌کردنی و عدم استفاده از فست‌فودها از جمله روش‌های طبیعی درمان خواب‌رفتگی دست و پا محسوب می‌شود.

متخصص طب سنتی در پایان خاطرنشان کرد: جویدن یک قاشق چایخوری سیاه‌دانه به مدت ۴۰ روز هنگام صبح و شب همچنین اهدای خون از دیگر روش‌های طبیعی درمان خواب‌رفتگی دست و پا است البته باید توجه داشت دیابت، بیماری ام‌اس و دیسک کمر نیز از علل خواب‌رفتگی دست‌ها و پاها به شمار می‌روند که برای درمان مناسب این بیماری‌ها باید اقدام لازم صورت گیرد.
 
منبع: باشگاه خبرنگاران
نظرات

    ارسال نظر

    سبد خرید شما

    سبد خالی است

    آمار

    • تعداد کالا: 29
    • بازدید امروز: 148
    • بازدید دیروز: 831
    • بازدید کل: 568679